Op. Dr. Nevra  Topalismailoğlu - Jinekolog

HPV ve Tedavisi

 Op.Dr.Nevra Topalismailoğlu

 

HPV  Nedir ?

 HPV cinsel temasla geçen son yılların en popular viral enfeksiyondur. 150 den fazla çeşit ve tipte HPV vardır. HPVnin her çeşitleri  genital bölge veya anüs etrafında çıkabilecek genital siğiller, anüs bölgesinde , ağızda ve üst solumun sisteminde çıkabilecek siğiller – kondilomlar anormal bir büyümeye sebep olabilir.

 

HPV nasıl Bulaşır?

Hem erkek hem de kadında  Cinsel bölge dışında, makatta, anüste ağız ve boğazda enfeksiyona yol açan cinsel yolla cinsel ten teması ile  bulaşan önemli enfeksiyondur. Cinsel temas veya oral  / anal seks yoluyla bulaşmaktadır. Bulaşması için tamda cinsel birleşme olması gerekmez, bakirelerde bile sadece cinsel temas ile geçebilmektedir.

Nadiren HPV cinsel temas dışında dış ortamdan ( tuvalet, havlu, yapancı cisim teması) ile de geçtiği bilinmektedir.

 

HPV Dış Ortamdan Bulaşır Mı

Yakın temas deriden deriye ya da cinsel temas vajinal, oral, anal  yoluyla bulaşabilen genital HPV  virüsü nde . bulaştırıcılık aktif genital lezyonların  yani kondilomların varlığında daha yüksektir. Aslında HPV  virüs cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmesine rağmen  bu virüs ile bulaşmış kontamine eşyalardan, genel tuvalet, duş gibi hijyenik olmayan ortamlardan bulaşabildiği ve doğum sırasında anneden bebeğe geçebildiği de  artık bildirilmektedir.

 

 HPv Kimlerde enfeksiyon yapar?

HPV hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel yolla – temasla  bulaşan en sık görülen cinsel ilişki ile  enfeksiyondur. Az sayıda partneri olanların bile zaman içinde HPV ye yakalanacağı ön görülmektedir. Eğer gebede HPV virüsü var ise  normal doğumda bazı tipleri anneden bebeğe doğum kanalından geçiş  sırasında bulaşmaya nadiren de olsa rastlanır.

 

 HPV nin Sıklığı Nedir

Nerdeyse gelişmiş toplumlrada iki kişiden birinin hayatına HPV girmiştir. Bir çok kişi de portör yani taşıyıcıdır.  Türkiyede Hpv enfeksiyonları günümüzde artık  yaygın olarak görülür. Amerika da  yaklaşık 25 milyon kişide genital siğillere, kondilomlara  veya başka lezyonlara sebep olan HPV virüs enfeksiyonu vardır. Ülkemizde yaygınlığı konusunda ciddi bir çalışma yoktur..

 

HPV belirtileri nelerdir?

Hem erkekte hem de kadında  HPV virüs  enfeksiyonu genelde çoğu zaman belirti vermez, enfekte kişiler cinsel partnerlerine bilmeden hastalığı bulaştırmış olurlar.

Cinsel siğil veya başka bir kanserojen  lezyonu olmadığından fark edilmez. Hastalığın semptomlarını göstermeseniz dahi, bu beliritler ortaya sonradan çıkabilirler ve hastalığı başkasına bulaştırabilirsiniz. Hastanın beliritleri  taşıdığı HPV  tip ve çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.

 

Ne gibi sorunlara yol açar HPV virüsü?
 

Genital Siğiller veya diğer ismi İle Kondilom : Genital bölgede küçük ten renginde veya siyah-gri renkte et ebni benzeri şişliklerdir, Bazen karnıbahar şeklini alacak şekilde birçok siğilin beraber toplanması şeklinde de görülebilir. Kondilom olarak da adlandırılırlar.  Çok sayıda HPV tipi vardır. 10 tanesi yaklaşık genital bölge, makat be ağız-boğazda hemkadın hem erkekte kondilom yapar ve HPV enfeksiyonunun en çok  6 ve 11 tipleri cinsel siğile  sebep olur. Bu  genital siğil yapan hpv tiplerinin genelde kanserle bir ilgili yoktur. Kadınlarda genital  siğiller genellikle vulvada,vajina girişinde  bazen de anüs çevresinde, vajina içinde veya rahim ağzında  gözükebilir. Erkeklerde ise kondilom genital siğiller etek bölgesinde, kasıklarda  penisin ucunda veya gövdesinde, testislerde veya anüsde  - makat etrafı ve içinde yer alabilir. Genital siğiller  kaşıntı yapabilir ve nadiren ağrıya sebep olurlar.
 

Kanser ve kanser öncesi lezyonlar : Belli HPV  tipleri kanser öncesi lezyonlara 8 ASCUS, CİN1,CİN2,CİN3,HSİL,LSİL,VİN1,VİN2,VİN3,VAİN1,VAİN2,VAİN3)   sebep olan hücresel değişikliklere neden olabilirler. Bu KANSER HABERCİSİ durumlar en çok  pap Smear testinde ortaya çıkarYaklaşık 8-9 tip HPV bu tür anomaliliklere sebep  ve özellikle HPV tip 16 ve 18 tipi bu çeşit yüksek dereceli değişikliklere  sebep olur.
 

HPV Kanser Yapar MI

Evet yeterli önlem alınmaz ve teşhis konmaz, iyi takip ve tedavi edilmez ise hem erkek hem de kadında genital / ağız-boğaz / makat-anüs kanserine yol açar

Kadında rahim ağzı- seerviks kanseri,  genital kanserler, anüs kanseri, boğaz ve dil kanser, vajina ve vulva kanseri yapabilmektedir. Serviks kanserlerinin %99 sebebi riskli  HPV enfeksiyonlarıdır .

 Erkeklerde HPV aynı şekilde penis kanseri, makat-anüs kanseri, ağız-boğaz-dil-dudak kanseri yapabilmektedir. HPV nin yol açtığı kanserler  her iki cinste ancak ilerlediğinde belirti verir. Bu nedenle HPV tarama testleri  ve erken tanısı önem taşır.

 

HPV Tipleri Nelerdir

HPV tip  6 ve 11 sıklıkla kondilom 7 genital siğillere neden olurken HPV tip 16 ,18, başta olmak üzere bazı riskli tipler genital kanser ve  rahim ağzında hücresel değişikliklere dolaysıyla serviks  kanserine yol açabilir.

Yüksek risk HPV  tipleri ve çeşitleri ; HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82

Düşük risk HPV tipleri ve çeşitleri ; HPV 6,11,42, 43,44 54, 61, 70, 72 ve 81

 

HPV tanısı  ve Tip  Belirleme nasıl konur?

HPV  bir virüs kültürü yapılamaz. Serolojik tanı yöntemleri de yoktur. HPVnin laboratuvar tanısı sadece moleküler yöntemlerle  hem erkek hem de kadından  alınan klinik örneklerde servikal yada diğer lezyondan alınan sürüntü, biopsi ile  HPV DNA sının gösterilmesi ve risk grubunda bulunan HPV  genotipinin belirlenmesi ile mümkündür.

Klinikte her zaman HPV pozitifliği tek başına bir anlam ifade etmez  ancak klinik belirti ve  smear ile uyumlu  olduğu zaman anlamlıdır.
 

HPV enfeksiyonunun  Testleri ve Teşhisi
Göz ile  Muayene : Genital Siğil veya kondilom veya kanser öncesi şüpheli  lezyon mevcutsa

Vulvoskopi, Dijital Mikroskop ile Muayene  ve Asit Testi - Sirke Testi : Doktorunuz HPV enfeksiyonlu alanları  belirli oranda beyaz asetik asit  yapan ( sirke çözümü testi ) uygulayabilir. Bu, görmesi zor genital bölgedeki  saklı flat kondilomları  ve  düz kondilomları görmede kolaylık sağlar.

Pap Smear Testi : Vajinal muayene sırasında hpv doktoru  serviksten  bir fırça ile hücre örneği toplar ve analiz için sitoloji  laboratuvara gönderir.

HPV DNA Testi : HPV testi  rehim ağzından veya var olan bir kondilomdan  sürüntü veya dokunun kendisi alınarak HPV araştırılması ve eğer vars HPV nin tipni belirleme, HPV tipleme testidir.

Çıkan sonuç HPV tip 16 ve 18 de dahil olmak üzere toplam 10 yüksek riskli HPV virüsünü ortaya çıkarabilir. Eğer HPV  DNA testi yüksek riskli  HPV  tipi  enfeksiyonunu işaret ediyorsa, hpv ye bağlı  kanser riski fazladır.

 

HPV Tedavisi / Erkekte ve Kadında HPV tedavisi Yöntemleri

 Bu kanser yapma olasılığı sebebi ile HPV virusu ve meydana getirdiği oluşumlar yani genital siğil ve kondilomlar tespit edildiğinde mutlaka kondilom tedavi edilmeli vede  hastalar doğru bir şekilde hpv konusunda uzman merkezler tarafından  yakından takip edilip gerekli testler yapılmalıdır.

HPV virusunun bir sonucu olan genital siğil / kondilom lezyonu  varlığında bu virusun bulaştırıcılığı çok fazladır ve bu kondilom ların tedavisi yada yok edilmesi ile virus çoğu kez bulaştırıcılığı azalarak vücuttan atılma  ve nekahat dönemine girer.Bu Her erkek hem de kadın hastalar için geçerlidir.

İlaçlar, haplar, iğneler ve krem ile  HPV  tedavisi yoktur.  HPV nin tedavisi bağışıklık siteminizdir, bağışıklık sisteminiz  bu virüsü vücuttan atar , fakat bu atmanın hızlanması için öncelikle genital siğiller tedavi edilmelidir.

 Siğillerden kurtulmak  HPVnin yoğunluğunu azaltmaya yöneliktir ama virüsü ortadan kaldıramazlar, sadece vücuttan atımını, yayılımını azaltır. genital siğilleriniz ortadan kalkmış olsa dahi, cinsel ilişki ile partnerinize hala virüsü bulaştırma riskiniz vardır fakat bu risk siğillerin varlığı durumundakine göre çok, çok düşüktür.

Genital Siğillerin tedavisi ve Kondilom tedavisi Erkekte ve Kadında masıl yapılır;

Aldara  krem (Imiquimod);  lokal ciltteki bağışıklığın HPV ile savaşması gücünü arttırma amaçlı kullanılan krem. Yan etkilei ve ilacı bıraktıktan sonra siğillerin çıkmaya devam etmesi, tedavi süresin uzun olması sebebi ile kullanım alanı sıkıntılıdır

Podofilox (Condylox), Podofilin; kondilom ve cinsel siğili  ortadan kaldırmak amacıyla krem şeklinde kullanılan krem. Bulunması ve hazırlanması zor, ciddi lokal yan etkileri ve uzun etdavi süreci sebebi ile kullanım alanı kısıtlı.

Trichloroacetic asit / TCA uygulaması; genital siğilleri  asit yakmada kullanılan bir çeşit kimyasal tedavi. Uygulaması çok zor ve ciddi kimyasal yanıklara yapmakta. Artık kullanılmamakta. Doktor tarafından uygulanması belirili süreler  ve sıklıkla la kullanım zorluğu getirmektedir.

Dondurma ve Kriyoterapi; azot gazı kullanarak  siğillerin dondurma işlemi

Koterizasyon; Koter cihazı ile  genital  siğilleri yakma işlemi

LEEP işlemi; leep cihazı ile siğillerin yakılması ve çıkarılması . özellikle vajina girişi , makat ağzı ve vajina içindeki , rahim ağzı siğillerin tedavisinde çok etkilidir.

Cerrahi olarak Operasyonla siğilleri alma; Çok büyük ve kanser riski olan lezyonlarda ancak kullanılir

Lazer ile HPV lezyonları tedavisi; Günümüzde  yurt dışında en çok tercih edilen modern bir tedavi yöntemidir. Merkezimizde de HPV / Genital Siğil / Kondilom tedavisinde Lazer kullanılmakatadır .

Bağışıklığı güçlendiren destek vitamin ve ilaçlar.; Çinko, ekinezya, beta glukan, propolis ve son olarak AHCC ile bağışıklık sistemine destek sağlamak siğillerden kurtulduktan sonra HPV nin vücuttan atılmasını hızlandırır

 

 

 Risk Faktörleri HPV virus için nelerdir

Cinsel ilişkide   partnerlerin sayısı , partner sayısı ne kadar fazlaysa,  kaondilom hpv hastalığa yakalanma olasılığı da o kadar fazladır

Genç lerde daha sık bulaşır ve daha çok lezyon ve risk yapar. HPV gençlerin hasytalığıdır daha çok

Düşük Bağışıklık Sistemi ; Sigara, alkol, sters,depresyon,aşırı yorgunlu, diabet, guatr gibi sistemik hastalıklar, diğer cilt hastalıkları ve herpes sadece HPV için önemli risk faktörlerinden sadece bir ka tanesidir. Bu gruptakiler Hpvenfeksiyonları açısından büyük bir risk altındadır.

 

 HPV yi vücuttan atmak mümkün mü?

Evet HPV vücuttan temizlenir. Bizim yapmamız fgereken yukarıda bahis edilen risk faktörlerinden ve özellikle bağışıklık sistemini düşüren faktörlerden uzak durmak (Sigara, alkol, sters,depresyon,aşırı yorgunlu, diabet, guatr gibi sistemik hastalıklar, diğer cilt hastalıkları ve herpes v.b). Genital bölge temziliğine dikkat edilmesi ve özellikle jilet kullanımından kaçınılması çok önemlidir.

 

HPV den korunma ve HPV aşıları

Genital Siğiller ve kondilomlardan ve HPV den tabii ki  kısmen de olsa korunmak mümkündür.

Cinsel partnerlerde tek eşli olmak , Hpv tiplerinin bulaşmasını  kısmen de olsa önlemek için prezervatif kullanmak ve tabi ki aşı olmak.

HPV Aşısı kanser ve HPV  siğil  bulaşmasını önlemek için ayrıca  serviks kanseri ile savaşmada çok kuvvetli yeni bir yöntemdir ve çoğu doktor hem kadın hem de erkekleri günümüzde aşı olmaları için teşvik etmektedir.

 

Gardasil  aşısı  aşı tip 6, 11, 16 ve 18 HPV enfeksiyonlarına karşı korumaktadır. Cervarix isimli aşı ise bivalan bir aşıdır ve HPV tip 16 ile HPV tip 18e benzer partikülleri içerir  ve  bunlara koruma sağlar. Gardasil 9 aşısı ise yeni bir aşı olup ülkemizde satışı yoktur.
 

HPV’den korunmanın en etkili yolundan biri riskli kişiler ile birlikte olmamaktır. Ancak HPV ile enfekte kişilerin büyük çoğunluğu herhangi bir belirti vermediği ve genital siğil gözlenmediği dikkate alınırsa en azından genital siğil varlığı ve şüphesi durumunda cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.

HPV den korunma için alınacak olan diğer bir önlem öncelikle genç ergenlik yaşında  erkek ve kızlar olmak üzere cinsel aktivitenin olduğu her yaşta / <60 yaş)/  kadınlara aşı 3 doz şeklinde  Gardasil  önerilebilinir.

 

Kondilom / HPV / Genital Siğil Tedavi Merkezi

Kondilom ,Genital Siğiller Hakkında Detaylı Bilgi. Tıkla..

 

HPV İle İlgili Diğer Yazılar Sırası İle Aşağıda Okuyabilirsiniz;

Kondilom ve Kondilom Tedavisi

 

HPV hakkında
 

HPV aşısı

 

Genital Siğiller ve Tedavisi

 

Kondilom / HPV / Genital Siğil Tedavi Merkezi