Kürtaj , Merak Edilenler
Jinekolog Op.Dr.Nevra Topalismailoğlu
Kürtaj nasıl yapılır, gebelik sonlandırma amacı ile olan kürtaj tekniği aşamaları sırası ile:
Kürtaj olacak hasta jinekolojik masaya alınır. Kürtaj genel anestezi ile eğer yapılacak ise anestezi doktoru hastanın koluna uyguladığı bir iğne ile uyutur , anestezi uzmanı tarafından uygulanan kısa süreli anestezi sırasında hasta işlemin başından sonuna kadar hatırlamaz.
Takiben jinekolog tarafından rahim ağzını görebilmek için spekulum adı verilen alet yerleştirilir. Rahim ağzı ve vajina betadin- batikon veya benzeri bir antiseptik bir solüsyon ile temizlenir.Rahim ağzı tek dişli olarak ismlendirilen ve rahim ağzını tutup çekmeye yarayan bir aletle tutulup çekilir. Kürtaj lokal anestezi ile yapılanlarda bu kısım biraz ağrılıdır. Kürtaj lokal anestezi yani bölgesel anestezi ile yapılacaksa bu uygulama bu aşamada yapılır.
Hegar Bujisi olarak isimlendirilen aletler ile rahim kanalı uygun numaraya kadar genişletilir. Eğer lokal anestezi yapılmış ise bu genişletme ( servikal dilatasyon olarak isimlendirirlir) sırasında ağrı duyulabilir., fakat küçük gebeliklerde (örneğin 5 haftalık gebelik gibi) bu rahim ağzı genişletme işlemi genellikle yapılmaz.
Rahim ağzı bujiler ile yeterince genişletildikten sonra gebelik haftasına uyan steril plastik kanüller (Karmen kanülleri) rahim kanalından geçirilerek rahim içindeki boşluğa dikkatli bir şekilde ulaşılır.Plastik kanülün diğer ucu negatif basınç yaratarak gebelik oluşumunu içine aspire ederek çekebilen 60 cc lik özel tasarlanmış Karman enjektörü adı verilen enjektöre monte edilir bu enjektörün vakum yapıcı etkisi ile gebelik materyali aspire edilir. Bu sebep dolayısı ile bu kürtaj tekniğine “aspirasyon yöntemi” veya “vakum yöntemi” denmaktedir
Vakum yöntemi ile aspire edilip rahim içi temizlendikten sonra sırası ile tek dişli çıkartılır, vajina ve rahim ağzı tekrar antiseptik solüsyon ile iyi bir şekilde temizlenir. Tek dişlinin takıldığı yerden aktif bir kanama olup olmadığı kontrol edilip kürtajın en başında konmuş olan vajinal spekulum çıkartılır.
Jinekolog işlemi bittirmiştir.Hasta uyanır iken rahim kasılmasına bağlı gelişen ağrıyı duymaması için kalçadan iğne şeklinde veya makattan fitil şekide ağrı kesici ilaçlar uygulanabilir.Kurtaj işlemi sonrası hasta uyandırılmadan önce rahim içinde gebeliğe ait parça kalıp kalmadığı ultrason ile kontrol edilmesi uygun olmaktadır.
Kürtaj sonrası hamilelik tekrar olur mu, Kürtaj sonrası gebelik oluşma riski hemen aynı ay içinde var mıdır? Kürtaj sonrası hamilelik riski var mıdır?
Kürtaj sonrası hamilelik hemen takip eden ay içinde olması bazı çiftler için sürpriz olmaktadır. Kürtajdan sonra ortalama olarak 1 ay sonra en geç 45 gün sonra hastanın adetini tekrar görmesi gerekir. Eğer hasta kürtajdan sonraki adet dönemi geçer ise veya 45 gün içind adet olmaz ise mutlaka hekimine başvurmalıdır. Çünkü olasılıklardan bir tanesi yeni bir gebeliğin oluşmasıdır. Eğer gebelik sonlandırma işlemi sonrası dikkatli bir şekilde gebelikten korunma olmamış ise yeni bir gebelik olma ihtimali olasılıklar arasındadır.
Kürtaj oldum, İleride tekrar gebe kalabilirmiyim?Kürtajın tekrar gebe kalmam için ciddi bir riski var mı?
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında kürtaj dışında başka bir seçenek yok. Önemli olan kürtajın ehil ellerde doğru bir şekilde ve uygun bir yöntem ile yapılması. Artık sıklıkla uygulanan , bizim de uyguladığımız vakum aspirasyon tekniği ile rahim içi dokusunda en az zarar görme riski vardır. Bu yöntem ile sadece gebelik materyali aspire edilmekte ve rahim içi kazınmamaktadır. Diğer bir yöntem olan keskin küretler ile kürtajın yapılma işlemi, ki biz bu yöntemi kullanmıyoruz, rahimin kazıma sırasında zarar görme olasılığı olduğu için “Asherrnam sendromu” olarak isimlendirilen rahimde yapışıklıklar ve kısırlık riski olma olasılığı vardır,
Güvenli bir şekilde uzman kişi tarafından doğru şekilde yapılan bir kürtaj ileride gebelik olumasına olumsuz etkisi olmayacaktır.
Kürtaj sonrası kanama olur mu? Kuretaj sonrası kanama ne anlama gelir?
Özellikle 8 haftaya kadar olan gebeliklerde kürtajdan hemen sonra kanam olması beklenmez. Nadiren rahimin geç topladığı bazı hastalarda kürtajdan sonra 1-2 saat kanama olabilmektedir. Genellikle kürtajdan 3-4 gün sonra kasıklarda hafif bir ağrı ile rahim kasılması olur ve rahim içinde kalan kan, pıhtılaşmış bir şekilde rengi daha koyu olarak adet vasfından daha az olmak üzere 3-7 gün civarında bir kanama olmaktadır. Bu gerçek bir adet değildir..Eğer kürtaj sonrası kanamanız fazla olur ise veya adet vasfını-miktarını aşan kanama olur ise doktorunuz ile görüşmeniz gerekecektir.
Kürtaj sonrası ağrı olur mu??
Kürtajdan sonra rahmin içindeki gebelik ürününün aspire edilip boşaması ile rahin kendinden kasılmaya başlar ve genellikle 10-15 dakika süre kasıklarda olan adet sancısı şeklinde tarif edilen ağrılar olmaktadır. Kurtaj sonrası hemen bir ağrıkesici uygulandığı için, bu ilacın etkisi ile ağrı kısa bir sürede sona erer ve işlemden sonra hastada herhangi bir ağrı kalmaz.Bazı durumlarda çok nadiren rahim kasılmayıp rahmin içinde kan birkir, rahim ağzı ise kapandığı için dışarı akmayan bu biriken kan çok şiddetli ağrı yapmaktadır. Rahim ağzının açılıp kanın dışarı akıtılması ile bu ağrı kısa sürede kendiliğinden geçer
Kürtaj sonrası cinsellik serbest mi? Kürtajdan sonra cinsel ilişki ne zaman başlayabilir?
Kürtaj sırasında rahim ağzı açıldığı için 15 gün sonrası dışarıdan alınacak bir enfeksiyona karşı dikkatli olmak gerekmektedir. Bu sebeple gebelik sonlandırma işlemi sonrası dışarıdan alınacak bir enfeksiyona karşı 15 gün süre ile cinsellik, cinsel ilişki önerilmemektedir. Daha sonraki cinsel temaslarda oluşabilecek yeni bir istenmeyen gebeliğe karşı da çiftlerin korunması önerilmektedir
Kürtaj için gerekenler nelerdi? Kurtajın şartları nedir?
Gebelik haftasının 10 haftadan küçük olması gerekmektedir Ülkemizde hamilelik sonlandırma için sınır 10 haftadır.10 hafta üzeri kürtajlar çok riskli ve kanunen yasaktır. Gebelik haftası hesaplaması son adet tarihinin ilk gününe göre yapılır, cinsel ilişki-gebe kalınan gün hesaplamada göz önünde bulundurulmaz. İşlem öncesi doktor zaten muayene ve ultrason ile gebelik haftasını teyit edecektir.Kürtaj olacak kişinin reşit yani 18 üzerinde olması gerekmektedir.Kan gurubunu bilmek gereklidir. Olası bir kan uyuşmazlığı nedeniyle önlem alabilmek için kan gurubu önemlidir.Evli kadınlar ancak eşlerinin yazılı izni ile kürtaj olabilirler. Bekar kadınlarda ise eş veya partner onayına gerek yoktur, kendi rızaları ile bu işlemi yaptırabilirler
Okuyabilirsiniz;
Kürtaj tekniği
Kürtajın riskleri
Kürtaj fiyatları
Kürtaj ile ilgili sık sorulanlar