Op. Dr. Nevra  Topalismailoğlu - Jinekolog

Vajinal akıntı

Jinekolog Op.Dr.Nevra Topalismailoğlu


Vajinal akıntılar, bir kadını jinekoloğa götüren nedenlerin en başında gelen ve kişisel, sosyal ve cinsel yaşamını etkileyen rahatsızlıklardır. Yaşamın hemen her döneminde karşımıza çıkabilmekle beraber en sık olarak üreme çağındaki cinsel aktif kadınlarda daha sık görülürler. Akıntılarla ilgili en önemli konu belki de anormal akıntıyı normal akıntıdan ayırt etmek ve ve buna neden olabilecek yanlış kişisel alışkanlıklar, kişisel bakım  ve hijenik hatalardan vazgeçmektir. Hijyenik kurallara dikkat etmek ve düzenli olarak yapılan jinekolojik kontroller, bazen herhangi bir yakınmaya neden olmadan ilerleyerek üreme sağlığını olumsuz etkileyen enfeksiyonlardan korunmanızı sağlar.

Her vajinal akıntı enfeksiyon anlamına mı gelir?
Vajinal hijyen, kadın sağlığı ve üreme sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Vajina 7-9 cm uzunluğunda ve kaslardan oluşan bir yapıdır. Sağlıklı bir kadında vajina, vajinal flora olarak adlandırılan birçok mikroorganizmayı içerir. Vajinal florayı oluşturan bakteriler ve mantarlar arasındaki denge üreme sağlığı açısından önemlidir. Her kadında vajinal akıntı görülür. Vajinal akıntıyı oluşturan salgı rahim, rahimağzı ve vajina duvarını döşeyen hücreler tarafından oluşturulur. Normal vajinal akıntının miktarı ve kıvamı her kadında değişiktir. Normal vajinal akıntı berrak veya beyazımsı ve kokusuz bir sıvıdır, rahatsızlık vermez. Normal sayılan ya da fizyolojik adı verilen akıntılar kokusuz, şeffaf ve sümüksü kıvamda olan akıntılardır. Bu akıntı, ovulasyon adı verilen yumurtlama dönemi gibi östrojen yani kadınlık hormonunun yükseldiği dönemlerde artış gösterir. Yani iki adet arasına rastlayan dönemde bu akıntıda bir miktar artış olabilir. Aynı şekilde adetin hemen öncesinde de akıntıda hafif bir artış olması normaldir.
Ayrıca cinsel ilişki ve cinsel uyarılma sırasında vajinayı çevreleyen bezlerden salgılanan ve ilişkiyi kolaylaştırıcı, kayganlaştırıcı, kendine has bir kokusu ve krem - beyaz rengi olan sıvı da yine fizyolojiktir.

Vajinal akıntı nasıl olursa hekime başvurmak gerekir?
Alışılmış vajinal akıntının miktarı, kıvamı ve diğer özellikleri değiştiğinde mutlaka hekime başvurmak gerekir.Adet dönemine yaklaştıkça bazen vajinada bir koku olabilir ve akıntı rengi koyulaşabilir. Bu adet kanamasını oluşturan hormonların bu dönemde getirdiği etkidendir.Anormal akıntıların sık karşılaşılan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken nedenler mikrobiktir, yani rahatsız edici akıntılar genellikle birer enfeksiyondur .Kokulu akıntı, kaşıntı, vajinada huzursuzluk hissi ve anormal renkteki bir akıntı mutlaka bir enfeksiyonu düşündürmelidir.

Vajinal enfeksiyonlara en sık hangi mikroorganizmalar neden olur?
Mantarlar, bakteriler ve bazı parazitler vajinal enfeksiyona yol açabilir. Yakınmalar ortaya çıktığında hemen hekime başvurulursa muayene ve akıntı örneğinden yapılacak inceleme ile erken tespit edilerek tedaviye başlanır.

Vajinal mantar nedir?
Vajinitlerin en sık görülern nedeni mantar enfeksiyonlarıdır. Kadınların yüzde yetmişbeşi en az bir defa mantar enfeksiyonu geçirir. Candida albicans olarak adlandırılan mantar vajinal florada yer alan mikroorganizmalardan biridir. Bu mantarlar kontrolsüz olarak çoğaldıklarında vajinal enfeksiyon ve yakınmalara yol açar. En sık görülen yakınma genital bölgede şiddetli kaşıntı ve yanmadır. Beyaz, peynirimsi bir akıntıya neden olan bu enfeksiyonun tanısı akıntı örneğinde mantarların görülmesi ile konur. Bu enfeksiyonlar antifungal krem tablet veya vajinal ovüller (mantara etkili olan ilaçlar) ile tedavi edilebilir

Bakteriyel vajinit ve trikomonaz vajiniti nedir?
Cinsel ilişki ile geçen hastalıklar grubunda en sıklıkla karşılaşılan bir diğer vajinal akıntı nedeni Trikomonas adı verilen bir parazittir. Mutlaka eş tedavisini de gerektiren bu mikrobun son yıllarda görülme sıklığı da oldukça artmıştır. Ayrıvca bakteriyel vajinite sebep olan Gardnerella vajinalis enfeksiyonu da aynı şikayetlere sebep olur.

Vajinal temizlik nasıl yapılmalıdır?
Vajinal bölgenin temiz ve kuru tutulması çok önemlidir. Kadınlarda vajina ve idrar yolları anuse (makata) çok yakın ve açık olduğu için bağırsaklardaki mikroorganizmalar kolaylıkla bulaşıp ilerleyerek idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu sebeple;
· Temizliğin mutlaka önden arkaya doğru yapılması gerekir.
· Vajinal temizlik yapıldıktan sonra vajina mutlaka kurulanmalı ve nemli bırakılmamalıdır.
· Pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı, özellikle çamaşırın ağ kısmının pamuklu olmasına dikkat edilmelidir.
· İç çamaşırlarının yıkandıktan sonra ütülenmesi de mikroorganizmaların ölmesi açısından önemlidir. Çünkü bu enfeksiyonlar sık tekrarlama eğilimindedir ve çamaşıra kuru ısı uygulaması, yani ütü yapılarak etkisiz hale getirilebilirler.
· Çamaşırlar düzenli ve sık değiştirilmelidir.
· Bedene uygun, kesimi rahat ve dar olmayan çamaşırlar kullanılmalıdır.
· Kokusuz ve renksiz tuvalet kağıdı kullanılmalıdır, vajinal duş, sabun, sprey vs gibi kimyasallar içeren ürünler vajinal pH’ı bozarak enfeksiyonlara yol açar.
· Cinsel ilişki sonrasında genital bölgenin temizlenmesi önemlidir. Meninin pH’ı alkali olduğu için vajinal floranın dengesini bozar. Cinsel ilişki sonrasında kesinlikle vajinal duş yapılmamalı ve özel genital organ temizlik şampuanı ile sadece dış bölge yıkanmalıdır.

 

Kürtaj İle İlgili Diğer Yazılar Sırası İle Aşağıda Okuyabilirsiniz;

Kürtaj tekniği

Kürtajın riskleri

Kürtaj fiyatları

Kürtaj ile ilgili sık sorulanlar

Kürtaj Sonrası

Abortion