Op. Dr. Nevra  Topalismailoğlu - Jinekolog

Üstüne Adet Olma, Adet Gecikmesi

Jinekolog Op.Dr.Nevra Topalismailoğlu

Üstüne Adet Görme Nasıl Olur?

Gebelik arzu eden veya gebe kalmadan korkan kadınlar bazen düzensiz bir adet gördüklerinde “acaba hamilemiyim ?” endişesine kapıldıkları gibi bazen de hamile olmalarına rağmen oluşan bir kanamayı normal edet, yani “period” zannedip dikkate almamaktadırlar.  "Üstüne adet görme" , "üste adet görme" “üste regl olma” terimleri kadınlar arasında sıklıkla kullanılan ve hamile olmalarına rağmen adet görmeye devam etmelerini ifade eden bir terimdir. Hamilelik istemeyen bir çok  kadın gördükleri düzensiz bir adet sonrası endişelenip hatta paniğe kapılıp “gebe kalma korkusu" yaşamaktadırlar.
Peki hamile  kadın adet görür mü? Regl olur mu?  Hayır tabii ki görmez. Bir çok kadın gebe olmalarına rağmen hamileliğe bağlı kanamaları (implantasyon –yerleşme kanaması, düşük tehlikesi kanaması, servikal enfeksiyon,yara -lezyona bağlı kanama, plasenta yerleşim durumuna bağlı kanamalar  gibi..) adet olarak zannedip hamileliklerinin farkına varmamaktadırlar. Hatta bir kısmı karınlarında olan büyüme veya bebek hareketleri ile hamileliklerinin ancak farkına varabilmektedirler.
"Üstüne görme" veya "üste görme" olarak adlandırılan bu durumdaki kanamanın yapısı genellikle  farklıdır. Genellikle beklenen ve olması muhtemel  günde olmayıp rengi değişik (daha koyu ve siyaha yakın) ve miktarı da bir önceki adetlerine göre farklıdır, Dikkatli bir kadının genelde bu anormal kanamayı ve aradaki farkı anlamaması zordur. Bu sebeple tüm anormal ve olması gerekenden farklı kanamalarda gebelik şüphesi olabilmeli ve bir gebelik testi yapılmalıdır veya vir jinekolog tarafından muayene edilmelidir.

Her Adet Gecikmesi Mutlaka Gebelik Midir?

Her adet gecikmesinde cinsel yönden aktif olan doğurganlık çağındaki kadının  ilk önce yapması gereken hamilelik olmadığının test ile tespit edilmesidir. Adet gecikmeleri ve anormal adet kanamaları mutlaka ilk önce gebeliği  akla getirmelidir

Hamilelik dışında adet gecikmesine neden olabilecek başka nedenler de  vardır;

Hastalık: Çeşitli sistemik ve dahili hastalıklar  adet gecikmelerine neden olabilir.

Stres, sıkıntı : Sıkıntı,üzüntü, depresyon ve benzeri duygusal değişiklikler  gecikmelere yol açabilir.

Yaş: Yeni adet görmeye başlamış ergenlik çağındaki genç kızlar ya da menopoza yaklaşmış kadınlarda adet gecikmeleri doğal  olabilir.

Egzersiz: Yoğun yapılan spor ve egzersizler de adette gecikmelere neden olabilir.

Ani kilo artışı ya da kilo kaybı  sıklıkla regl de gecikme yaratabilir.

Dikkat! Tüm adet gecikmelerinde ve anormal adet kanamalarında  gebelik ihtimali olabileceği için gebelik testi yapın ve bir şüphe durumunda mutlaka bir jinekolog ile irtibata geçin…

 Kürtaj İle İlgili Diğer Yazılar Sırası İle Aşağıda Okuyabilirsiniz;

Kürtaj Genel Bilgiler

Kürtaj tekniği

Kürtajın riskleri

Kürtaj fiyatları

Kürtaj ile ilgili sık sorulanlar

Kürtaj Nasıl Yapılır

Kürtaj Sonrası

Abortion

Έκτρωση