Op. Dr. Nevra  Topalismailoğlu - Jinekolog


Yumurtlama Dönemi Hesaplama, Ovulasyon

Jinekolog Op.Dr.Nevra Topalismailoğlu

Yumurtlama veya tıbbi adı ile ovulasyon  yumurtalıklar  içerisinde de bulunan folikül olarak adlandırılan  5-8 mm  boyutundaki kistçiklerin büyüyüp, hormonların etkisi ile 20-22 mm olduktan sonra çatlayıp içlerindeki mikroskopik boyuttaki yumurtanın karın boşluğuna  atılması olayıdır, Yumurtlama veya diğer adı ile ovulasyonay adet başlangıcından sonraki yaklaşık 14. günde  gerçekleşir ve bu tarih yumurtlama dönemi hesapla veya yumurtlama zamanı tespiti için kadınlarda önemlidir.Eğer gebelik planlanıyırsa ovulasyon dan 24-48 saat önce veya sonrasındaki cinsel  ilişkilerden hamile kalınabilir. Özellikle hamile kalmak isteyen kadınlarda bu anın tespiti, yani yumurtlama dönemi hesaplama  yapılması  ve bu şekilde yumurtlama zamanı bilinmesi çok  önemlidir.Yumurtlama zamanı hesaplama sı yapılması veya sağlıklı-doğru  yumurtlama dönemi hesaplama  için ovulasyon testi yapmak da bir alternatiftir. Bu hesaplamaları bir kadının yapabilmesi için “ovulasyon nedir”  sorusunun cevabını bilmesi, “ovulasyon belirtisi” değerlendirmesi yapabilmesi ve “ovulasyon testi” kullanımını öğrenmesi gerekmektedir.
Ayrıca bu konuda yani yumurtlama dönemi hesaplama sı yapılabilmesi için çeşitli yardımcı yöntemler  de vardır.Ağızdan veya rektal yoldan bakılan derecelerde yarım santigrad ısı artışının tespiti yapılabilinir fakat pratik olarak yapması zor olduğundan çok sık yapılmamaktadır.Yumurtlamayı sağlayan LH hormonunun artışını tespit eden idrar testleri – ovulasyon testleri eczanelerde satılmaktadır. Bu hormonun artışı adetin 8. veya 9. gününden itibaren her sabah idrarda bakarak tespit edilirse kadın tarafından sağlıklı yumurtlama zamanı dolayısıyla cinsel  ilişiki zamanı da belirlenebilir. LH veya E2 hormonu kanda bakılarak da yumurtlama zamanı tespiti yapılabilinir ,ancak diğer testler gibi evde yapılamaz.
Adetin 5. gününden itibaren düzenli aralıklarla jinekolog tarafından  vaginal  ultrason  yapılarak yumurtlama dönemi  ve yumurta gelişimine göre saptanabilir. Sık doktora gitme nedeniyle çok pratik olmayabilir. Ayrıca yumurtlama zamanı üzerinden 1 hafta geçince kanda progesteron hormonu seviyesine bakılarak yumurtlamanın olduğu kesin olarak saptanabilir. Fakat tüm bunları bir kadının yapabilmesi için az da olsa kadın siklusu , adet döngüsü ve ovulasyon nedir”  sorusunun cevabını bilmesi, “ovulasyon belirtisi” değerlendirmesi yapabilmesi ve “ovulasyon testi” kullanımını öğrenmesi gerekmektedir.

 

Kürtaj İle İlgili Diğer Yazılar Sırası İle Aşağıda Okuyabilirsiniz;

Kürtaj genel bilgiler

Kürtaj tekniği

Kürtajın riskleri

Kürtaj fiyatları

Kürtaj ile ilgili sık sorulanlar

Kürtaj Sonrası

Abortion

Έκτρωση

kürtaj kliniği istanbul

kürtaj sonrası korunma