Op. Dr. Nevra  Topalismailoğlu - Jinekolog

Έκτρωση

Op.Dr.Nevra Topalismailoğlu,  γυναικολόγος İstanbul  Τουρκία.

Έκτρωση,  διακοπή εγκυμοσύνης,  ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, Τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης, άμβλωση,  έκτρωση  διακοπή κύησης,  εκτρωτικό χάπι

Η διακοπή της εγκυμοσύνης (έκτρωση) ως μέσο ελέγχου των γεννήσεων επιτρέπεται από το νόμο σε εγκυμοσύνες ηλικίας μέχρι 10 εβδομάδων. Η επέμβαση διακοπής της εγκυμοσύνης, έκτρωση είναι ίσως η πιο απαράδεκτη μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων και οικογενειακού προγραμματισμού ενός ζεύγους, τόσο για ηθικούς λόγους όσο και για ιατρικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία της γυναίκας. Σε κυήσεις στα αρχικά στάδια ,μέχρι 10 εβδομάδες,  η συνηθέστερη επέμβαση είναι η τεχνητή απόξεση του ενδομητρίου και η έξοδος του κυήματος μετά από διαστολή του τραχήλου. Μετά τις 10 εβδομάδες η διακοπή της εγκυμοσύνης γίνεται για ιατρικούς λόγους που έχουν να κάνουν με το έμβρυο και προτιμάται η μέθοδος της πρόκλησης τοκετού με προσταγλανδίνες και οξυτοκίνη.

Πως γίνεται η διακοπή της εγκυμοσύνης (έκτρωση);

H γυναίκα προγραμματίζεται για απόξεση με βάση την ηλικία της κύησης. Η ηλικία της κύησης προσδιορίζεται με βάση την τελευταία έμμηνο ρύση και με βάση μετρήσεις που πραγματοποιούνται σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Η επέμβαση της απόξεσης αφορά συνήθως κυήσεις σε αρχικά στάδια μέχρι 10 εβδομάδες και έχει ως εξής;

 

αντλία Κάρμαν, μέθοδος της αναρρόφησης, ή μέθοδος Κάρμαν

 

 

 

 

Εισάγεται Στη μήτρα ένας σωλήνας άπό πολυαιθυλένιο, πού έχει δυο κάθετες σχισμές στο πάνω άκρο του και τά χείλη του παίζουν τό ρόλο ξέστρου.

 

 

Οι επεμβάσεις διακοπής εγκυμοσύνης (έκτρωση)  γίνονται σε ειδικά εξοπλισμένο χώρο νοσοκομείου. Η γυναίκα τοποθετείται σε γυναικολογική εξεταστική θέση και της χορηγούνται από τον αναισθησιολόγο ενδοφλεβίως φάρμακα που της προκαλούν αναισθησία. Ο γυναικολόγος αφού βεβαιωθεί ότι η γυναίκα κοιμάται και δεν αντιδρά σε επώδυνα ερεθίσματα διαστέλλει σταδιακά το στόμιο του τραχήλου της μήτρας και μετά με ειδικό αναρροφητήρα που εισάγει με προσοχή στην κοιλότητα της μήτρας εξάγει το κύημα και τους υμένες του (διακοπή της εγκυμοσύνης). Ή μέθοδος της αναρρόφησης, ή μέθοδος Κάρμαν, άπό τό όνομα τοϋ αμερικάνου πού την ανακάλυψε, συνίστα­ται στήν αναρρόφηση τοϋ εμβρύου. Εισάγεται Στη μήτρα ένας σωλήνας άπό πολυαιθυλένιο, πού έχει δυο κάθετες σχισμές στο πάνω άκρο του και τά χείλη του παίζουν τό ρόλο ξέστρου. Ή διάμετρος του είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη (4 ή 8 χιλ.) ανάλογα μέ τό πόσο προχωρημένη είναι ή εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια εφαρμόζεται στό κάτω άκρο του μιά αντλία και γιά ένα χρονικό διάστημα πού ποικίλλει άπό 20 δευτερόλεπτα ώς 3 λεπτά, απορροφάται τό περιεχόμενο της μήτρας. Στήν πλειοψηφία τών περιπτώσεων, αύτη ή απλή κα'ι σχεδόν ανώδυνη μέθοδος, ακινητοποιεί τή γυναίκα μο­νάχα την ώρα της επέμβασης.. Η όλη επέμβαση διαρκεί συνήθως μερικά λεπτά, εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν δυσκολίες. Η γυναίκα ξυπνάει μετά από λίγο και σε 1 με 2 ώρες μπορεί να φύγει για το σπίτι.Από την 11η εβδομάδα και μετά ακολουθείται συνήθως η μέθοδος της απόξεσης, μια πρακτική που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Ποιες είναι οι επιπλοκές μιας διακοπής εγκυμοσύνης;

Οι άμεσες επιπλοκές διακοπής εγκυμοσύνης (έκτρωση)   είναι σπάνιες και είναι σχετικές με την τεχνική που ακολουθείται κατά την επέμβαση. Διάτρηση της μήτρας και αιμορραγία παρατηρούνται σε λιγότερο από 1-2% των περιπτώσεων και συνήθως πρόκειται για καταστάσεις που υποχωρούν από μόνες τους υπό ιατρική παρακολούθηση. Οι λοιμώξεις ,ενδομητρίτιδα και σαλπιγγίτιδα,  είναι πιο συχνές και αντιμετωπίζονται με αντιμικροβιακά φάρμακα. Μια σπάνια μακροπρόθεσμη επίπτωση της έκτρωσης είναι η στειρότητα, καθώς μπορεί να σταματήσει η περίοδος και να προκληθούν συμφύσεις στη μήτρα. Πρόκειται για μια επιπλοκή της επέμβασης που δεν οφείλεται στην τεχνική που εφαρμόστηκε.

ή θεραπευτική έκτρωση

"Ετσι ονομάζεται ή έκτρωση πού αποφασίζεται γιά λό­γους υγείας.Παλαιότερα, ή μορφή αυτής τής έκτρωσης επιτρεπόταν αλλά εφαρμοζόταν πολύ σπάνια.Γιά νά επιτραπεί σήμερα ή θεραπευτική έκτρωση αρκεί νά βεβαιώσουν γιατροί ότι ή ζωή τής γυναίκας απειλεί­ται, αν ή εγκυμοσύνη της προχωρήσει ή ότι τό παιδί κινδυνεύει νά γεννηθεί παραμορφωμένο ή προσβλημένο άπό ανίατη αρρώστια.Θεραπευτική είναι και η απόξεση η αναρρόφηση που γίνετε όταν η εγκυμοσύνη από μόνη της αυτόματα ,σταμάτησε να εξελίσσετε. 

Το εκτρωτικό χάπι

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από τον ΕΟΦ το εκτρωτικό χάπι. Πρόκειται για το RU486, το οποίο μπορεί να ληφθεί μέχρι και την πέμπτη εβδομάδα της κύησης και προκαλεί αποβολή. Η χρήση του χαπιού ενδέχεται να προκαλέσει αιμορραγία, οπότε θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε διαγνωστική απόξεση.

Η επέμβαση και το νομικό πλαίσιο

Στην Ελλάδα οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν με το νόμο 1609/86. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να κάνει έκτρωση μέχρι και την 12η εβδομάδα, εφόσον συντρέχουν λόγοι και εξεταστεί από επιτροπή. Αυτό αναφέρει το γράμμα του νόμου. Ωστόσο, η εξέταση από επιτροπή δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη απευθυνθεί σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο.

κόστος μιας έκτρωσης, άμβλωση Έκτρωση  διακοπή εγκυμοσύνης,  ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, Τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης, άμβλωση,  έκτρωση  διακοπή κύησης,  εκτρωτικό χάπι

 Επικοινωνία, ραντεβού
Μητέρα, Μαιευτικό και χειρουργικό κέντρο
İstanbul.Tου
ρκia

 

Kürtaş İle İlgili Diğer Yazılar Sırası İle Aşağıda Okuyabilirsiniz;

Abortion
Kürtaj tekniği
Kürtajın riskleri
Kürtaj fiyatları
Kürtaj ile ilgili sık sorulanlar